Skip to content

Welke yoga past bij mij?

Vaak wordt er van alles over yoga gedacht. Dat het zweverig of spiritueel is, alleen maar iets voor je is wanneer je slank of lenig bent, of dat het niet intensief is en dus als een soort van rek en strek oefeningen gezien wordt. Ik kan je vertellen niets van dit is waar! Yoga is juist voor iedereen toegankelijk en op allerlei niveaus te beoefenen. Je kan het zelf zo spiritueel of zwaar maken als je wil, het is daardoor makkelijk op je eigen behoeftes aan te passen.

Yoga is specifiek goed voor zowel lichaam en geest. En dan met name de verbinding hiertussen. Wanneer vaker beoefend kan yoga zorgen voor meer innerlijke rust, waardoor je beter naar je lichaam kan luisteren en er dus een meer heldere verbinding ontstaat tussen hoofd en lichaam, (want laten we eerlijk zijn; het zal niet in één keer voor complete rust en verbinding zorgen).

bekendste yoga stijlen in het kort uitgelegd

Welke vorm van yoga bij jou past is echt afhankelijk van wat je doel is. Hieronder vindt je een korte beschrijving om je een beeld te geven waar de focus op ligt, wat de herkomst is en hoe de stijl wordt uitgevoerd.

Hatha yoga is (gebaseerd op) de meest klassieke yogastijl waarbij je verschillende asana’s (houdingen) lang vast houdt, dit zorgt voor beheersing van lichaam & geest. Het bestaat uit losstaande asana’s, waarbij elke asana een begin en een eind heeft. Hatha yoga richt zich op het fysieke aspect, en door je uithoudingsvermogen op de proef te stellen door lange tijd bepaalde asana’s aan te houden, werkt dit ook bevorderend voor meditatietechnieken.

Ashtanga yoga is gebaseerd op een eeuwenoud manuscript (hathahoudingen) uit india en betekend letterlijk ‘acht ledematen’. Dit verwijst naar de acht takken die binnen de yoga onderscheiden worden, waarbij een breder en diepere bewustzijn mee wordt gecreëerd. Bij deze vorm van yoga wordt een aantal vaststaande series van opeenvolgende asana’s uitgevoerd in een flow op de ademhaling. Deze stijl gebruik ik in mijn lessen.

Vinyasa yoga (betekenis in Sanskriet; ‘vi’ = op een speciale manier, ‘nyasa’ = plaatsen) is één van de bekendste variatie op Ashtanga yoga. Hierbij voer je verschillende asana’s (houdingen) uit in een flow (oftewel een vloeiende beweging), op de ademhaling. De vaststaande series zijn hierin vrijgelaten, waardoor meer ruimte is voor creatieve series. Belangrijk hierbij is dat je niet te snel van de ene houding in de andere over moet gaan om blessures of het onjuist uitvoeren van de asana’s te voorkomen. Deze yoga stijl gebruik ik in mijn lessen.

Bikram yoga (in een ruimte van 40 graden) zorgt voor reiniging van gifstoffen & extra flexibiliteit van de spieren en gewrichten. Deze yoga-vorm, gebaseerd op de traditionele Hatha-yoga, werkt met 26 vaste houdingen waaronder 2 ademhalingsoefeningen in een opbouwende en afbouwende volgorde van asana’s. Deze yogavorm is fysiek vrij intensief.

Yin yoga is gericht op herstel en genezing, waarbij asana’s (houdingen) langdurig aangehouden worden (3-5 minuten) in een ontspannen stijl. Op deze manier wordt er ruimte gecreëerd tussen bindweefsel en gewrichten. Het is een langzame vorm van yoga en vormt in veel gevallen een aanvulling op de meer fysieke vormen van yoga.

Yoga Nidra noem ik altijd “slaap-yoga”, letterlijk vertaald betekend het ook “slaap van de yogi’s”. Je ligt in een comfortabele houding en richt je op diepere niveaus van bewustzijn (zowel lichamelijk als geestelijk) door middel van meditaties. Het wordt vaak gebruikt als een dagelijkse ontspanningstechniek.

Wil je het inzetten voor meer mindfulness dan kan je ook meditatie gaan oefenen. Hier zijn ook weer verschillende soorten in te vinden. Bekijk vooral wat bij je past en waar jij je in kan vinden, maar vooral waar jij rust in kan vinden.

Wat is belangrijk bij je keuze?

Bedenk van te voren alvast welk doel je voor ogen hebt en wat je zou willen bereiken. Heb je dat duidelijk ga dan opzoek naar wat bij je past. Mijn advies: Probeer gewoon verschillende dingen uit! Soms moet het gewoon goed aanvoelen, mijn mening is dat dat ook geldt voor je yoga keuze. Je kan natuurlijk ook gewoon breed beginnen (lees van alles een aantal lesjes volgen) en daarna een keuze maken. Wat vooral belangrijk is, is dat de keuze dicht bij jezelf ligt om er zoveel mogelijk uit te halen. Het kan ook zijn dat je een bepaald persoon prettig les vindt geven, en daar bij blijft!

Bekijk daarom ook eens mijn yoga-lessen. Een aantal mini-lesjes zijn gratis te volgen via mijn website om een eerste indruk te krijgen van mijn manier van lesgeven. Voor meer info kan je altijd een mailtje sturen of een berichtje via instagram @i.lean.ongreen

Liefs Eileen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *