Skip to content

Waarom natuurlijk plantaardige voeding het beste is voor de mens?

Met natuurlijk plantaardige voeding bedoel ik niet perse vegan. Nou hoor ik je denken … huh, is dat niet hetzelfde? Het antwoord is NEE! Je kan veganistisch eten, en nog steeds super ongezond zijn. Te weinig voedingsstoffen, teveel suikers en weinig gebalanceerd is ook beschikbaar in de plantaardige variant. (lees; koekjes, ijs, kant en klare verpakkingen met te veel zout, gebakjes, gefrituurde hapjes enz noem zo maar op). Helaas… alleen plantaardig eten is niet voldoende. Gelukkig zijn de meeste mensen die bewust voor een plantaardig voedingspatroon kiezen ook vaak bezig met bewuste en gezonde keuzes maken.

gezonde keuzes

De nadruk die ligt op deze vraag is dus met name op gezond. Wat is dan wel nog gezond (en lekker)? Nog steeds heel veel. Bedenk dat alles wat van nature bestaat en eetbaar is zonder bewerking, dat dit goed voor je is. Met name fruit en groenten stijgen in deze categorie boven alles uit, door de enorme hoeveelheid vitaminen, mineralen antioxidanten. Daarnaast zijn zaden en pitten een enorm goede toevoeging aan een gezond plantaardig voedingspatroon. (mijn favorieten zijn pompoenpitten, sesamzaadjes, chiazaadjes, hazelnoten en cashewnoten voor de volle smaak, en (gebroken) lijnzaad voor de goede vetten). Deze zorgen voor een lekkere bite en smaak. Elk voor zich bevatten ze ook weer een bepaalde hoeveelheid (goede) vetten, eiwitten en mineralen. Deze 2 categorieën vul je vervolgens nog aan met koolhydraten voor voldoende energievoorziening (aardappels, bruine rijst en volkoren graanproducten).

De reden om dit te doen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een plantaardig voedingspatroon, bestaande uit hele voedingsmiddelen (zoals volkoren producten), een positief effect hebben op chronische aandoeningen. Zo zijn er onderzoeken waaruit dit blijkt vanuit het startpunt van verschillende medische achtergronden. Hart (& vaat)ziekten, neurologie (hersenziekten als alzheimer), en vanuit de darmflora hebben hiervan profijt. Vanuit al deze verschillende instanties, beroepen en ervaringen is er één overeenkomst; een “whole foods plantbased diet”.

Dit maakt dat er daadwerkelijk programma’s zijn opgestart vanuit de medische sector om hiermee aan de slag te gaan. Medische adviezen worden aangepast en medicijngebruik wordt aanzienlijk geminderd door het effect. Er is een overmaat aan “ongezonde” voeding die voor ons beschikbaar en zo makkelijk en tijdbesparend is. Deze voeding zorgt daarbij echter ook voor de groeiende chronische ziektebeelden in de wereldbevolking.

mijn tips

Zorg ervoor dat je geleidelijk aan stappen zet in de juiste en gezonde richting. Het is lastig om alles in één keer om te gooien wanneer je bent gewend op een bepaalde manier te leven. (Het is wel mogelijk als je dit wil natuurlijk, maar vereist een zeer sterke mindset).

Probeer wel gelijk al je groenten en fruit inname te vergroten. Zo kan je lichaam hier aan wennen, en met alle voedingsstoffen een eventueel tekort kan gaan aanvullen. Hierdoor kan het zijn dat je al snel een shift voelt in je energie of in je (positieve) mindset.

Begin eerst eens met het minderen of vervangen van suikerhoudende dranken. Daarna kan je snoep/koek/ongezonde snacks vervangen door groente of fruit snacks. Een volgende stap is bijvoorbeeld van een volledig dierlijk dieet naar 3 dagen in de week geen vlees/vis. Pas wanneer dit als je nieuwe gewoonten beschouwd, kan je weer een stap verder zetten.

  • Tegenwoordig zijn er enorm veel vleesvervangende producten die je kan gebruiken. Probeer daarbij verschillende dingen uit, er zit enorm veel verschil in merk, smaak en structuur.

Vindt je het echt te lastig om hier zelf mee aan de slag te gaan? Maar wil je wel graag flinke stappen zetten naar een gezonder leven? en heb je stiekem een stok achter de deur nodig om je aan deze gedachten vast te houden? Bekijk dan ook mijn online programma “balance my body” eens. Hierin maken we samen een transformatiereis naar een gezond en plantaardig voedingspatroon die je leuk en lekker vindt. Je gaat aan de slag met voeding, beweging en het vinden van een natuurlijke balans voor jouw lichaam. Samen met andere vrouwen ga je deze uitdaging aan. Groepscoaching en persoonlijke coaching zijn onderdeel is van het programma. bekijk de informatiepagina voor het complete overzicht.

Liefs Eileen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *