Skip to content

Waar draait yoga eigenlijk om?

In één van de yoga sutra’s (yoga sutra, pada 1, sutra 2) staat een mooie beschrijving van wat yoga nou eigenlijk is, en waar het voor staat . Hier volgt de vertaling ervan:

“Yoga is de staat waarin de mentale / emotionele fluctuaties stil komen te staan”

Yoga is niet een religie zoals sommige mensen denken, het is wel een manier van leven. Een echte yogi ziet yoga niet als “sport”, zoals velen in de westerse wereld naar yoga kijken. Yoga is meer dan alleen de poses voor een betere houding (asana) doen.

Yoga is een manier van leven…

Yoga gaat zoals het gezegde aan het begin van deze post, over bewust zijn. Stil staan bij alles wat er om je heen maar vooral ook in jezelf gebeurd. Dit alles kunnen bekijken vanaf een afstand, naar jezelf toe. Yoga heeft naast de asana’s wat alleen maar de actieve houdingen omvat, zoveel meer te bieden. Zo wordt er uitgegaan van 8 ledematen van ashtanga yoga, waarbij deze 8 onderdelen deel uitmaken van een gebalanceerd leven. deze 8 ledematen zien er als volgt uit; er wordt uitgegaan van specifieke beperkingen (yama) en nalevingen (niyama), houdingen (asana), ademhalingsoefeningen (pranayama), interne meditatie (pratyahara), concentratie (dharana), inzichts-meditatie (dhyana), absorbtie-meditatie (samadhi).

Zoals je ziet gaan deze manieren allemaal over een bepaalde controle van bewustzijn. De controle van laten gaan, de controle van je eigen kunnen en de controle van jouw lichaam, hoofd en adem. Wanneer je dit geheel onder de knie hebt ben je in staat om altijd in balans te kunnen leven, wat er ook om je heen gebeurd. Om dit echter te behalen is enorm veel toewijding en inspanning nodig, welke wij in de westerse wereld niet of nauwelijks kennen. Voor ons zal deze mate van balans ook minder toereikend zijn. Wel kunnen we deze richtlijnen gebruiken als handvatten, een deel ervan implementeren in ons leven, en leven naar ons persoonlijk hoogst haalbare versie van balans en bewust zijn.

mijn mening

Ik ben van mening dat het overgrote deel van de wereldbevolking hier meer aandacht aan mag besteden. Het zorgt niet alleen voor innerlijke rust, maar ook voor minder chronische aandoeningen, minder burn-outs of depressies, meer liefde naar anderen en meer empathie naar je omgeving toe.

Door yoga op een intensieve of op een kleinschalige milde manier in je leven ruimte te geven, ervaar je meer bewustzijn bij wat je zelf wilt, wat je belangrijk vindt, wat jouw waarden en normen zijn. Dit kan je op jouw beurt weer meegeven aan anderen. Een kleine stap richting een betere jij, een meer passende omgeving en misschien zelfs een betere wereld, die kleine stap, die start bij jezelf. En het maakt niet uit of je gelijk all in gaat, of eerst alleen eens in de maand een yoga-lesje volgt, of misschien niet eens en lees je alleen dit artikel. Dat is prima. Het gaat erom dat jij een bewuste keuze en een stap vooruit zet. Hoe groot deze bewuste stap is heeft geen invloed op jouw pad naar verrijking. Zolang je maar vooruitgaat (of misschien moet je wel eerst een stapje terug om weer vooruit te kunnen..), als je maar niet stil staat blijf je groeien. Je groeit dan als mens en als persoon (en jouw opgedane kennis kan je weer delen met je omgeving).

Wil je meer weten over mijn yoga-lessen of mijn online balans programma bekijk deze dan snel op mijn website, ik hoop je snel terug te zien!

Liefs Eileen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *