Detoxen (& afvallen)

voeding

Waarom is detoxen nodig?


Vaak zijn de signalen die je lichaam geeft als er iets niet optimaal verloopt minimaal, tenzij er niks mee gedaan wordt. Je lichaam werkt zo slim namelijk dat als je het één negeert, het je op een andere manier duidelijk gaat proberen te maken. Dit is echter wel de reden dat er een heel scala aan vage klachten kan ontstaan.

Doordat je met een detox voeding in gaat zetten als medicijn, daalt de toxische waarden in je lichaam weer, waardoor de symptomen/ kwaaltjes verdwijnen samen met die verhoogde toxische waarden. En het is aan jou om die vervolgens zo laag mogelijk te houden, en jouw lichaam zo gezond als mogelijk is, in al haar processen te ondersteunen.

Een detox is daarom in mijn ogen een reset voor je lichaam, waarna je jouw lichaam het beste zo gezond mogelijk kan onderhouden door er goed voor te zorgen in de vorm van;

 • * plantaardige en natuurlijke voeding die bijdraagt aan je gezondheid,
 • * beweging waar jij blij van wordt & waar je je lichaam soepel mee houdt
 • * regelmatig een natuurlijke omgeving voor meer rust in je hoofd en betere zuurstof opname om processen versneld te laten werken in je lichaam,
 • * ademhalingsoefening & mindfulness waarmee je naast extra zuurstof-opname ook je stress niveau nog eens snel en significant naar beneden kan brengen
 • * diepe ontspanning in de vorm van meditatie en/of yoga nidra. Op deze manier heeft je lichaam tijd om te herstellen, je emotionele processen beter te verwerken, je connectie met je onderbewuste systeem te verbeteren en het brengt je in een staat van zijn waar je eventueel (op lange termijn) je brein kan herprogrammeren naar jouw eigen normen, waarden en wensen.

Opdracht 1: Laat dit even bezinken en bedenk voor jezelf wat voor klachten symptomen of misschien kleine kwaaltjes jij ervaart, zonder dat je daar iets achter zoekt, waarvan je denkt dat het gewoon bij jou hoort? Schrijf ze maar eens allemaal op. (dit lijstje kunnen we eventueel in de groeps-call bespreken)


Wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat je jouw levensduur kunt verlengen tot wel 20 – 30% als je zorgt dat je jouw lichaam ondersteund in  het ontgiftingsproces, door bijvoorbeeld regelmatig een detox te doen. Vervolgens is het dus belangrijk om weinig tot geen probleem-voeding te consumeren, waardoor je het natuurlijke proces tegen werkt.


Opdracht 2: Ga voor jezelf eens na, hoe vaak jij de producten uit bovengenoemde video gebruikt. Bedenk vervolgens of er een realistische manier is om het gebruik in deze producten te verminderen.


Tijdens een detox ruim je niet alleen toxische stoffen op, maar mogelijk ook oude opgeslagen emoties die we eerder niet hebben willen of kunnen voelen. Zo is een detox dus niet alleen lichamelijk, maar kan het ook een mentale en emotionele (en zelfs spirituele) detox zijn. Zoals ik al meerdere malen heb vermeld en ook blijf herhalen; alles staat in verbinding met elkaar.

Lichaamseigen manieren die ook zorgen voor een detox-effect:

 1. Sauna
 2. kou(d douchen)
 3. trampoline springen
 4. tong schrapen & tanden poetsen met kokosolie
 5. exfolieëren
 6. intermittend fasting

Optioneel: Wil je gelijk aan de slag met het opschonen van je lever, maar klein beginnen?

Start dan eens met het drinken van een ½ liter citroenwater als je wakker wordt (sap van ½ citroen – ½ liter water) , op lege maag. Wacht vervolgens 20-30 minuten voordat je iets anders eet of drinkt.


Ontgiftigingsverschijnselen:

 • * Hoofdpijn
 • * Moeheid (wanneer je net begint)

Neem veel rust en laat je lichaam het werk doen, bewegen is ook goed voor je dus ga lekker wandelen. Neem dus ook zeker niet een pijnstiller, want dan voeg je weer toxische middelen toe, terwijl je lichaam zo hard werkt om deze af te breken.


Je creëert door te detoxen ook een beter bewust zijn van je innerlijke lichaamsprocessen. Je leert hierdoor beter naar je lichaam te luisteren, en zeker ook beter de signalen van je lichaam herkennen.

Doe hier dus ook je voordeel mee!


Ondersteuning tijdens je detox
zit in het vitamine B complex, vitamine D3 & omega 3 (chia & hennepzaad).
* Ook helpen algen (chlorella & spirulina), peterselie, koriander, kurkuma en kokosolie het detox proces te ondersteunen.
* Mariadistel is een kruid die helpt de leverfunctie te verbeteren en de lever te regenereren wanneer dat nodig is.

Een aantal producten die je in je sowieso al  wat vaker kan toepassen in je leven;

Voor een natuurlijke lente-detox eet een aantal groene asperges elke dag voor de maand april of mei.

Selderij staat bekend om zijn ontgiftende effect. Het werkt ontstekingsremmend en doodt onproductieve bacteriën, schimmels en virussen in het lichaam, en spoelt deze weg uit de lever en darmen. (werkt het meest optimaal op een lege maag).

Een goede combinatie voor ontgiftiging  (voor chlorine, fluoride en straling van de endocriene klieren) is om bloemkool en zeewier in combinatie te eten. Je kan hierbij denken aan nori-vellen met bloemkoolrijst (fijngemalen bloemkool in foodprocessor) voor zelfgemaakte en gezonde sushi.

Zo zijn appels en rode kool ook een goede combinatie om bacteriën, wormen en andere parasieten  en virussen van de lever, milt en darmen tegen te gaan.

Aardappels hebben het vermogen om de negatieve effecten van straling en electromagnetische velden (EMF) te absorberen en te verminderen. (Denk hierbij aan draadloos internet, bluetooth, telefoonsignaal, emissies). Ook kunnen ze negatieve emotionele energy opnemen en neutraliseren. Zet een bakje met een aardappel op het aanrecht (of ergens anders in je huis) om gebruik te maken van deze voordelen. Vervang de aardappel elke 5-7 dagen, en gooi de oude aardappel weg!


De opdracht van vandaag is:

1: Schrijf jouw eigen kwaaltjes/ symptomen of klachten op, ook al denk je dat het gewoon zo is en er geen achterliggende oorzaak is.

2: Ga eens na hoeveel toxische stoffen jij gebruikt in je dagelijkse leven, en of je dit ook kan verminderen.

Post a comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *