Leeftijden

opvoeding

150 miljard hersencellen
en dalend


0-1 jaar baby: wortel chakra (1)

Brengt overlevingsinstinct, stabiliteit en levens-oerkracht, maar ook kundalini energie.

Veel Liefde en (consistente) aanwezigheid van opvoeders!

Borstvoeding & huidcontact voor herkenning en binding

Stimulans op gebied van de zintuigen.

1-2 jaar Dreumes: Het sacrale chakra (2)

Het brengt creativiteit, emoties en seksuele energie. De schaduwkant van het sacrale chakra is schuld. Het is daarom specifiek in deze fase erg belangrijk dat je geen schuldgevoelens aanpraat bij je kind.


Verbinding en geborgenheid vanuit de opvoeder zijn in deze fase enorm belangrijk. Het gevoel van veiligheid wordt hier gevormd, door de liefde en aandacht die het kind ontvangt. Dit heeft een directe invloed op de manier van communiceren op latere leeftijd. Ook dus op het aangeven van zijn/haar eigen grenzen.

De zintuig smaak staat in deze ontwikkelingsfase centraal. Niet gek dus om hierin volop te experimenteren en gezonde & verse smaaksensaties & creaties te ontdekken.

2-4 jaar Peuter: De navel chakra (3)

Naast wilskracht brengt dit chakra ook ego, ambitie en dynamiek.

De belangrijkste jaren in de ontwikkeling van een gezond voedingspatroon, gewoonten, grenzen, & zelfliefde. Eigenlijk dus de basis van een gebalanceerd leven.

Begin in deze leeftijd dan ook al met mindfulness, ademhalingsoefeningen en breng veel tijd buiten door.

Wat peuters met name nodig hebben is veel liefde, veel aandacht en een flinke dosis fantasie en spel.
Wel is het juist ook in deze periode het meest belangrijk om enorm consequent te zijn.

4-7 jaar het jonge kind: Het hart chakra (4)

Het brengt naast deze onconditionele liefde ook dankbaarheid en onbaatzuchtigheid met zich mee.

In deze periode is ook liefde vanuit de opvoeders en aanwezigheid van belang, maar vooral het bieden van een veilige haven, waar ze zonder te oordelen hun verhaal kwijt kunnen, hun zorgen kunnen uiten en hun hart kunnen luchten. Wees dus vooral liefdevol, verzorgend, en open maar ook strict, transparant en duidelijk in je communicatie. Veel uitleg naar je kind is nodig in deze periode, er zullen ook waarom vragen zijn zodat ze een beter begrip krijgen van de wereld om hen heen.

7-12 jaar kind / pubertijd: Het keelchakra (5)

Deze fase brengt communicatie, creatieve uiting (en soms dus ook samengevoegd), spirituele intuïtie en puurheid.

Belangrijk in deze fase is dus vooral goed luisteren, en aangeven dat het kind gehoord is, of je er iets mee doet of niet, geef dit aan! Vraag vooral veel, in plaats van zelf conclusies te trekken. Benoem wat jij waarneemt en vraag op dit klopt, wat er gevoeld wordt of wat diegene wilt.

12-18 pubertijd / jongvolwassen: Het derde oog chakra (6)

In deze ontwikkelingsfase ontstaat een hoger verstand. Dit chakra brengt je intuïtie, diepe inzichten, mentale kracht en een superieure geest.

De key is vooral ondersteuning in waar voor gekozen wordt, begrip als iets zwaar is en begeleiding bieden waar nodig of gevraagd is. Een steunpunt zijn wanneer het gevoel van falen naar voren komt of wanneer ze niet meer weten welke pad te kiezen.

18+ volwassenen: Het kruichakra (7)

Het brengt je aanwezigheid, realisatie, gelukzaligheid en verlichting/verduidelijking. Overige chakra’s kunnen verder ontwikkeld worden, en ook je specifieke kennis en keuzes vormen wie je wil worden.

Wil je meer in verbinding met je hart leven en daarvoor nieuwe intenties te zetten?

Je kan hiermee beginnen door zelf (met nieuwe maan bijvoorbeeld) duidelijke doelen te stellen, verlangens in schrift te brengen of helemaal makkelijk, door jezelf in te schrijven in mijn dag-retraite “intention day” en je over te geven aan deze geweldige dag met positieve vibes. Op deze dag neem ik je mee in overgave, verbinding, verduidelijking en het volgen van je hart.

Wil je hier meer over weten lees dan ook zeker even de volgende pagina op mijn website: www.ileanongreen/intentionday


De opdracht van vandaag is:

Ga na of je hiermee rekening houd wanneer je omgeven bent door verschillende leeftijdscategorieën? Is het antwoord nee, schrijf dan voor jezelf op waar je volgens jezelf de volgende keer in kan groeien, of meer rekening mee kan houden. (zeker bij je eigen kinderen, of bijvoorbeeld je oppas kinderen?)

Post a comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *