Kleine helpers

opvoeding

Jij hoeft niet alles alleen te doen


Een lijst van kleine taken waar ook hele jonge kinderen al mee kunnen helpen, al is het alleen maar om er kennis mee te maken:

 • Boodschappen doen; mandje rollen, kinderkarretje duwen, betalen, groentes benoemen en uitzoeken, opruimen van niet breekbare spullen

 • Was; inladen, wasmachine aanzetten, droge was 1 voor 1 uit de wasmand aangeven zodat jij kan opvouwen

 • Vaatwasser; plastic bekertjes, bordjes en bakjes opruimen, bij wat oudere kinderen kan ook de borden en pannen meegenomen worden.

 • Koffie zetten, wanneer dit met simpele knopjes kan.

 • Karaf water laten vullen wanneer deze in de gootsteen staat, waarbij jezelf vervolgens de karaf tilt.

 • Eigen speelgoed opruimen; op de juiste plek, sorteren is ook super goed voor het kinderbrein omdat het zo sneller leert categoriseren, kan het sneller op woorden komen.

 • Eventueel wil je kind ook mee helpen vegen of stofzuigen, ideaal daarvoor is een kleine veger of een kruimeldief, Super leuk om samen te doen.

 • Ook met poetsen zijn kinderen vaak enthousiast, zorg dat je een emmertje hebt klaar staan (als het goed is heb je na de vorige hoofdstukken nagedacht over welke chemische middelen je mijd, en is je natuurlijke schoonmaakmiddel ook kindvriendelijk), pak 2 leuk gekleurde doekjes, waarbij je kind een kleurtje mag kiezen, en begin met schoonmaken. Leg wel even uit dat het doekje eerst goed uitgeknepen moet worden zodat niet alles zeiknat wordt…

 • Koken; Super gezellig om samen te doen, om je kind een gezonde basis mee te geven en om je kind kennis te laten maken met verschillende soorten van klaar maken, maar ook wat je allemaal kan doen met de gekochte groenten bijvoorbeeld. Ze kunnen helpen met groenten wassen, misschien zijn ze oud en kundig genoeg om mee te helpen snijden, of zelfs zelfstandig al te snijden, de gesneden groenten in een pan doen, kruiden toevoegen, roeren (blijf hier wel altijd bij staan! en wees voorzichtig met gebruik van olie, ivm spetteren )

 • Tafel dekken; afhankelijk van de leeftijd van je kleine helper(s) kunnen ze de placemats, bestek. Bordjes, en/of  glazen mee helpen klaar zetten. Of misschien als ze dit al zelfstandig kunnen, zelfs wanneer jij nog bezig bent met het eten klaarmaken.

 • Afval sorteren; vuilniszakken in de containers doen met uitleg wat waarin moet is super interessant voor een kleintje, een ritje bovenop de container is spannend en net een achtbaan, en zelf afval in de prullenbak doen is een heel sorteringsproces, geef dit mee en leg ook uit waarom dat belangrijk is zodat ze het sneller zullen begrijpen, maar ook zodat ze weten waarvoor ze het doen. Zoals met alles eigenlijk is de beweegreden om iets te doen voor een kind (en soms ook voor jezelf) belangrijk, zodat het beter begrijpt hoe de wereld in elkaar zit,  maar ook wat jouw normen en waarden zijn en hoe jouw gedachtestroom daarover nou werkt. Dit alles slaat een kind namelijk op in zijn of haar programmering.

De opdracht van vandaag is:

Laat je kind, kinderen, oppaskindjes of neefjes/ nichtjes ook eens helpen met opruimen, of wanneer ze blijven eten, met bijvoorbeeld de tafel dekken of koken, dan leren ze gelijk dat niet alles vanzelf gaat, dat je elkaar kan helpen en dat het sneller en leuker is als je het samen doet.

Post a comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *