Verdeling energie + metabolisme

voeding

geen goede energieverdeling = chronisch ziek worden


De 100% energie in jouw lichaam moet verdeeld worden over 3 energie-systemen;

  1. Hersenen
  2. Spieren
  3. Immuunsysteem

Je metabolisme is je stofwisseling. Alles wat extern verwerkt moet worden gebeurt door middel van je metabolisme. Hieronder een overzichtelijk schema hoe dat in zijn werking gaat.

Wat je kan doen om je metabolisme te verhogen:

  • Bouw je spiermassa op door 3 x in de week de focus te leggen op spieropbouw of krachttraining (denk hierbij ook eens aan ashtanga of bikram yoga)
  • Beperk je inname van verzadigde vetten, blijf wel gezonde vetten eten! Deze heb je namelijk nodig voor een goede werking van je brein.
  • Werk specifiek aan het verminderen van je buikvet, dit kan je eventueel combineren met punt 1. (planken of een HIIT-workout is hiervoor ideaal, maar lekker wandelen is ook prima)
  • Neem voldoende rust!
  • Spice it up! Pittig eten zorgt voor een verhoging van je Basale metabolisme (in rust)
  • Verhoog je plantaardige eiwit inname
  • Drink veel water

De opdracht van vandaag is:

Neem jouw eigen metabolisme en energieverdeling eens onder de loep. Merk jij dat je hier nog een hoop winst te behalen hebt, ga dan zeker aan de slag met de benoemde punten om je metabolisme te verhogen. Naast het feit dat je dan meer energie gaat verbruiken, krijg je ook weer sneller energie terug, wat weer een positief effect kan hebben op jouw energiesystemen (en de verdeling hiervan).

Schrijf voor jezelf op waar je meer aan mag werken, maar ook zeker wat je bereid bent om te doen. Het liefst zo specifiek mogelijk wat, wanneer, waar en hoe je dat gaat doen. (per punt waar je specifiek mee aan de slag wil gaan)

Wil je graag jouw metabolic rate (het aantal Kcal die je in rust minimaal nodig hebt) weten, een handige tool die je dan kan gebruiken is de “Basaal Metabolisme Ratio (voedingswaardetabel.nl)

Post a comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *