Anti-oxidanten

voeding

Onze soldaatjes & beschermers


Oxideren is een chemische reactie van het lichamelijke weefsel met een indringer, wat een gifsoort is. Door deze chemische reactie ontstaan vrije radicalen, die daarbovenop nog eens schade aan cellen veroorzaken. Dit zorgt ook weer voor versnelde veroudering. Daarom werken antioxidanten heel goed tegen veroudering.

Top 10 antioxidanten-bommetjes:

 1. Bessen (Veenbessen, bramen, aardbeien, frambozen, bosbessen, gojibessen – ze zijn misschien klein van stuk, maar ze barsten van de antioxidanten, vitamines en vezels. 
 2. Pure chocolade zit namelijk boordevol antioxidanten; flavonoïden genaamd, die afkomstig zijn uit het hoofdingrediënt: cacao. Het beste is chocolade boven de 70%, maar rauwe cacao heeft natuurlijk de voorkeur (lekker met kaneel!)
 3. Specerijen en gedroogde kruiden
  We zien specerijen en kruiden meestal als een manier om op een gezonde manier extra smaak en aroma aan onze maaltijden toe te voegen. Niet zozeer als bron van antioxidanten! Maar uit de studie bleek dat bijvoorbeeld kaneel, kruidnagel, munt, oregano, basilicum, rozemarijn, chilipoeder, saffraan, salie, nootmuskaat, gember, kurkuma, knoflook en dille een aanzienlijk gehalte aan antioxidanten bevatten. Lekker mixen en matchen dus 😉
 4. Tomaten
  De antioxidant lycopeen is verantwoordelijk voor de mooie rode kleur van tomaten. Uit de Nutrition Journal– studie bleek bovendien dat tomatensauzen en zongedroogde tomaten rijker waren aan antioxidanten dan verse tomaten. Het opmerkelijke is dat lycopeen door warmte biologisch beschikbaarder en beter opneembaar wordt.
 5. Noten en zaden
  Noten en zaden, zoals walnoten, pecannoten, zonnebloempitten, pinda’s (eigenlijk een peulvrucht), hazelnoten, pistachenoten en amandelen bleken bijzonder rijk te zijn aan antioxidanten, naast de mineralen die ze veelal bevatten.
 6. Boerenkool
  Deze donkergroene bladgroente is ontzettend rijk aan vezels, vitamines en antioxidanten.
 7. Steenvruchten
  Vol met natuurlijke suikers, antioxidanten zoals d-mannose, vezels en vitamines; verse en gedroogde abrikozen, peren, nectarines en pruimen.
 8. Volkorenbrood
  Volkorengranen zijn een grote bron van vezels en antioxidanten. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat volkorenbrood, boekweit, gierst en gerstmeel de meeste antioxidanten bevatten van de graanproducten.
 9. Artisjokken: Deze ongewoon ogende planten zitten vol met verschillende antioxidanten zoals vitamine C, hydroxykaneelzuren en flavonen.
 10. Granaatappels
  Deze robijnrode vrucht zit boordevol polyfenol-antioxidanten, zoals tannines en flavonoïden

Bonus: Kiemen zijn bommetjes vol met mineralen, vitaminen en enzymen. Het jonge leven in de kiem bevat veel bouwstoffen. We zouden ze naar mijn mening veel meer moeten eten. De topper hier is broccolikiemen. Volgens onderzoekers blijft de antioxidantwerking van broccolikiemen nog dagen actief in ons lichaam na het eten ervan. Dertig gram broccolikiemen zou evenveel antioxidanten bevatten als 600 gram broccoli. Je kunt ze vrij makkelijk zelf kweken. Zakjes zaad zijn op internet of in natuurvoedingswinkels verkrijgbaar.


De opdracht van vandaag is:

Voeg minimaal eens per week een echt anti-oxidantenbommetje uit bovenstaand overzicht toe. Zorg dat je minimaal 4 kleuren (vanuit groenten, fruit, of kruiden) in één maaltijd verwerkt.

Meer mag natuurlijk altijd!

Post a comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *