Skip to content

Mijn journey naar zelfliefde

Zelfliefde was altijd iets waar ik wel over gehoord had, maar altijd bij dacht; iemand zonder zelfliefde is depressief, altijd negatief of wil uit het leven stappen. Niets is minder waar! zelfliefde is namelijk iets wat je aan kunt leren. Veel mensen krijgen vanuit hun opvoeding geen zelfliefde mee, waardoor ze niet anders weten. Voor mij was dit niet anders. Ik vond dit dan ook één van de moeilijkste dingen om voor mezelf aan te passen. Puur omdat deze manier van denken, omgaan met mezelf een coping mechanisme bleek te zijn, gewenning, automatisch. Ineens moest ik bij alles wat ik deed nadenken…

Nu zeg ik moest, maar dat is niet helemaal waar. Ik koos er zelf voor dat er verandering moest komen. Ik wilde me niet meer somber, overprikkeld, en energieloos voelen. niet voor mezelf maar zeker ook niet voor mijn gezin.

Tijdens mijn revalidatietraject (vanwege een ongeval) kreeg ik te horen dat ik naast alle lichamelijke klachten ten gevolge van het ongeval waarschijnlijk al langere tijd tegen een burn-out aan liep. (en dat dit ook voor aanhoudende klachten kon zorgen). Dit kwam bij mij als een enorme klap binnen. Tegelijkertijd viel wel een hoop op zijn plek. Voor mezelf, in stilte, want erover praten durfde ik niet. Ik wist ergens namelijk dat dit waar was en al langere tijd aan de gang was. Ik wist ook dat ik me veel meer geleefd en eenzaam voelde dan ik had uitgesproken. Tegen mij werd dan ook gezegd (door de psycholoog) dat dit nu zo op mijn pad had moeten komen als signaal om rustiger aan te doen, en om opnieuw naar mijn lichaam te leren luisteren.

Ik ging hier niet alleen in mee, maar ben gelijk gaan onderzoeken op welke vlakken ik winst kon behalen. Ik ben me gelijk gaan verdiepen in zelfliefde, (positieve) mindset, mindfulness, neuro-linguïstisch programmeren (je brein resetten) en yoga (hier had ik al een voorliefde voor 😉 dus was niet nieuw voor mij ).

Daarnaast ben ik opzoek gegaan naar verbeterpunten in andere aspecten van mijn leven. Mijn uitgaande en inkomende energie, mijn werk, mijn voeding, mijn rustmomenten en mijn piekbelastingen, mijn communicatie naar anderen en naar mezelf toe. Allemaal een vorm van zelfliefde, omdat ik daarmee ook gelijk werkte aan een betere versie van mezelf, mezelf leerde kennen, en naar mezelf leerde luisteren. Iets wat ik anders waarschijnlijk nooit had gedaan. Of in ieder geval niet op dit diepere niveau. Daarom ben ik ook dankbaar dat deze gebeurtenis op dit moment in mijn leven heeft plaats gevonden. Zodat ik kan werken aan een betere versie van mezelf, voor een gelukkiger mens, een fijnere partner en zeker ook een veel relaxtere moeder voor mijn 2 jonge kids.

Wat is zelfliefde voor mij?

Zelfliefde is voor mij geen tastbaar iets, niet iets wat je hebt of niet. Het is een reis (een journey) die continue aangepast wordt. Het is een proces, waaraan je constant kan werken. Je zal ook nooit uitgeleerd zijn over zelfliefde denk ik, omdat er zoveel verschillende manieren van uiting zijn. Het is net wat jij daaraan koppelt. Voor mij persoonlijk is het mezelf op nummer één zetten, iets wat ik heel erg moeilijk blijf vinden. Zelfliefde uit zich bij mij dan ook voornamelijk in de tijd nemen om naar mijn lichaam te kunnen luisteren. Met behulp van yoga, meditatie en dankbaarheidsoefeningen kan ik uit mijn hoofd in mijn lichaam daadwerkelijk “voelen”. Daarnaast vindt ik het belangrijk om goed voor mijn eigen gezondheid te zorgen. (en natuurlijk ook die van mijn dierbaren!). Een onderdeel van deze zelfliefde uit zich dus door naar deze normen en waarden te leven, door gezonde natuurlijke & plantaardige voeding, voldoende beweging, elke dag buiten bewegen, en kleine ontspanningsmomentjes in te lassen.

Ik ben door deze toepassingen (en een hele hoop uitzoekwerk naar mijn normen, waarden en behoeften), een heel stuk rustiger, dichter bij mezelf maar vooral ook veel bewuster gaan leven. Ik volg mijn eigen innerlijke kompas. En soms is dat nog steeds even bijsturen volgens de coördinaten die in mijn hoofd zitten, maar uiteindelijk vind ik mijn pad steeds sneller weer terug naar balans. En dit vind ik terug door naar mezelf te luisteren, zelfliefde tools in te zetten en daar bewust bij stil te staan.

Wil jij nou ook z’n transformatie-reis maken? bekijk dan ook even mijn 16-weekse programma “balance my world” voor een ultieme transformatie-reis via jouw innerlijke kompas, naar jouw unieke balans.

Liefs Eileen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *