Skip to content

Je onderbewuste brein, en het belang ervan

selflove, is turning inwards

95% van de dingen die jij in het dagelijks leven doet wordt aangestuurd met jouw ONDERBEWUSTE BREIN. Jouw brein werkt namelijk met een bewust en een onderbewust brein. Dit gebeurt vanuit een programmering in jouw brein die is gefinetuned op jouw persoonlijke ervaringen, beleving en omgeving. Dit is dus ook voor iedereen anders, en de reden dat iemand op eenzelfde gebeurtenis misschien wel compleet op een tegenovergestelde manier reageert dan jij zal doen. 

Het onderbewuste brein wordt vaak beschouwd als het deel van ons brein dat onbewust werkt, of achter de schermen, en waar we geen direct bewustzijn over hebben. Dit deel van onze hersenen is verantwoordelijk voor het reguleren van onze automatische functies en basisbehoeften, zoals ademhaling, hartslag, temperatuurregeling en honger. Maar het onderbewuste brein heeft ook invloed op ons gedrag, emoties en cognitieve processen, zelfs als we ons er niet direct bewust van zijn. Bijvoorbeeld, automatisch letten we op gevaar en vluchten met de reflex om te schrikken als er een plots geluid is. Het onderbewuste brein beïnvloedt ook onze reacties op stimuli, zoals het vermijden van pijn of het zoeken naar beloningen.

Vindt hieronder de 3 VOORDELEN VAN BEWUSTZIJN VAN JOUW BREINPROCES en dus het belang van jouw onderbewuste brein systeem.

Liever een video bekijken in plaats van lezen? Dat kan hier gewoon!

Het onderbewuste kan intuïtief signalen oppikken, of patronen herkennen die ons bewuste brein niet opmerkt.

Super interessant dus!

Nog niet bereikt wat jij zou willen? 

3 x Waar bewustzijn van jouw breinproces mee kan helpen, en de voordelen die je hier uit kan halen.

Het bewustzijn van je breinproces is ontzettend belangrijk voor je welzijn en je mentale kracht. Het gaat om het begrijpen van hoe het brein werkt en hoe je jouw gedrag, emoties en gedachten kan beïnvloeden.

Maar wat kan het je brengen als je bewust eens stil staat bij jouw persoonlijke breinproces?

Wanneer jouw bewuste brein meer weet van jouw onderbewuste brein? inzicht in hoe jouw brein nou eigenlijk werkt is hierbij de eerste stap. Hieronder heb ik 3 voordelen op een rijtje gezet die kennis over jouw breinproces met zich meebrengt.

  1. Ten eerste kan bewustzijn van je breinproces helpen om te begrijpen hoe je als individu in elkaar zit. Het helpt je om te realiseren wie je bent. Waarom je de dingen doet die je doet, hoe je je gedraagt, en wat je voelt en denkt. Dit kan je helpen om beter voor jezelf te zorgen en je te richten op de dingen die je echt wil bereiken in het leven.
  2. Ten tweede kan het bewustzijn van je breinproces je helpen bij het ontwikkelen van zelfbeheersing. Je brein kan een enorme invloed hebben op je emoties en gedrag. Door te begrijpen hoe het brein werkt en hoe je het kan beïnvloeden, kan je je makkelijker concentreren op jouw doelen, beïnvloeden negatieve emoties je minder en kan je jouw beperkte overtuigingen (die je in de weg staan door jouw specifieke brein programmering) makkelijker los laten.
  3. Ten derde kan het bewustzijn van je breinproces helpen om de kloof te overbruggen tussen wat je wilt doen en wat je daadwerkelijk doet. (oftewel jouw bewuste en jouw onderbewuste brein). Soms zijn bepaalde gebieden in ons brein zo vertrouwd en ingekaderd dat we ons niet bewust zijn van hoe ze ons beïnvloeden. Door iets bewust te maken in jouw brein, kan je beginnen om andere gebieden van je brein actief te maken. Hierdoor kunnen je gedrag en emoties worden veranderd in een richting die jij zelf kiest.

BEWUSTWORDING van je breinproces kan je helpen om helderder te krijgen wat jou motiveert. Maar ook hoe je jouw emoties en gedrag kunt beïnvloeden. Het helpt jouw concentratie te verbeteren, en jouw persoonlijke doelen te bereiken. Iets wat ik ook terug laat komen in mijn “BALANCE RETREATS”. Het is cruciaal om je te realiseren dat we geen slaaf zijn van ons brein. Dat we in plaats daarvan de controle over onze eigen mentale processen kunnen nemen. Door wetenschap, psychologie en introspectie kunnen we beter begrijpen hoe onze geest werkt en hoe we ons kunnen los maken van onze blokkades. Dus, maak jezelf bewust van je breinproces en ONTDEK wat je allemaal kunt BEREIKEN! 

Nou is natuurlijk de volgende stap: HOE DAN?

Met verschillende TOOLS in combinatie met ZELFLIEFDE is er een hele hoop mogelijk! Wat mij (en mijn klanten) heel erg helpt zijn onderstaande stappen in combinatie met veel implementatie, proberen & leren, en een flinke dosis zelfliefde (die je met onderstaande tools ook laat groeien). Het is een PROCES waar vaak hulp van buitenaf voor nodig is. Dit om je een spiegel voor te houden. Jouw blinde vlekken aan te wijzen. En je in de richting te sturen die jij zelf diep van binnen wilt (zonder die saboterende gedachten).

Ik kan die persoon voor jou zijn. In de 1-1 coaching en de groeps-coaching van mijn online groeps programma “balance my world” , is confrontatie met jezelf aangaan en het onderzoeken wat jij diep van binnen verlangt een veelvoorkomend aspect. Je leert in dit programma onderstaande elementen toepassen in de praktijk. Maar dan wel op een manier die bij jou persoonlijk en jouw leven past.

  1. Meditatie: Meditatie kan helpen om meer bewustzijn te krijgen van je onderbewuste gedachten en gevoelens.
  2. Journal: Schrijf op wat er in je opkomt zonder te oordelen of het te analyseren wanneer je ontspant. Dit kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je onderbewuste gedachten en gevoelens.
  3. Mindfulness: Door tijd te nemen om te observeren wat er in je omgaat, kan je meer inzicht krijgen in je onderbewuste.
  4. Kennis vergaren: Lees een boek (mijn gratis e-book over balans bijvoorbeeld) of blog (goed bezig dus al!). Je kan ook deelnemen aan een “BALANCE RETREAT”. Of kies voor mijn balans-programma, over de werking van het brein en de samenhang tussen het bewuste en onderbewuste. 
  5. Blijf trouw aan jezelf: Zoek activiteiten die je eigenlijk leuk vindt en waar je ook energie van krijgt. Laat je niet beïnvloeden wat anderen vinden of wat populair is. Op deze manier leer je jezelf beter kennen en krijg je meer grip op je onderbewuste.

Belangrijk om te onthouden is dat inzicht krijgen in je onderbewuste brein ook betekent dat je bewuster moet zijn van je reacties, emoties en gedachten. Dit kost tijd en heeft veel oefening nodig (spoiler: er is geen quick fix naar een betere brein-balans).

Ben jij toch een voorstander van snelle oplossingen, maak dan een deep-dive en ga mee op een transformatiereis tijdens één van mijn BALANCE RETREATS, zoals “Back to your true nature”. Een weekend vol ontspanning, kennis, connectie en vooral VOELEN en in jezelf keren. natuurlijk met een dosis FUN en ontdekking.


Wil je graag nog veel meer leren over jouw brein, gedachten en bewustzijn? Ben je bereid hier ook daadwerkelijk bewust mee aan de slag gaan in het dagelijkse leven? bekijk dan ook zeker eens mijn online groeps-programma “BALANCE MY WORLD”. Hierin ga je echt stap voor stap aan de slag met jouw persoonlijke breinprogrammering. Je werkt aan jouw positiviteit & communicatie in bijvoorbeeld ook duidelijk je grenzen aangeven. Daarnaast maken we ook een deep dive in de kennis en implementatie van voeding en gezonde beweeg-gewoontes. En dus een sterke communicatie naar jezelf en naar anderen toe. Dit programma brengt je een gevoel van RUST, BALANS en een diep gevoel van ZELFLIEFDE. Het brengt jouw leven letterlijk in een betere balans met minder stress. En dat is ook het doel van dit programma. BALANS


Heel veel liefs

Eileen

P.S. Meer artikelen over je brein vindt je hieronder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *