Skip to content

Een mom burn-out, wat is dat nou eigenlijk?Wist je dat er een specifieke vorm van burn-out is, die veel bij moeders voorkomt? Dit noemen we een mom burn-out.

Steeds meer moeders hebben er last van: een mom burn-out. Vaak hebben ze zelf niet door dat ze het hebben. Dit komt omdat we tegenwoordig in een maatschappij even waarin het als normaal wordt gezien dat we continu bezig zijn, en continu aanstaan. Als moeder zijnde wordt er tegenwoordig verwacht dat je gewoon werkt, voor de kinderen zorgt, ze naar school & het sporten brengt en haalt, als vrijwilliger bij verschillende activiteiten mee helpt. Die verwachting is niet alleen vanuit de maatschappij geschept, maar is ook doorgedrongen in jouw eigen brein-programmering. Daarnaast willen de meeste vrouwen tegenwoordig ook steeds meer zelfontwikkeling ervaren, wat alleen maar goed is denk ik!, maar alles bij elkaar wel erg veel maakt. De eigen balans valt weg, de bewustwording en het aanvoelen van de signalen van je lichaam worden steeds vager en verdwijnen daarmee langzaamaan. (dit zijn natuurlijk ook signalen van een gewone burn-out die iedereen kan overkomen, lees hierover meer in wanneer heb je een burn-out?). Bij een mom burn-out gaat het specifiek om te veel activiteiten en taken rondom het gezin en vooral het kind, die de moeder op zich neemt, waardoor er te weinig tijd wordt besteed aan zelfzorg.

Hieronder leg ik uit welke verschillende partijen bijdragen aan z’n mom burn-out, en hoe het komt dat dit steeds vaker voorkomt in Nederland.

Verschillende partijen die bijdragen:

Onderstaande partijen hebben elk hun eigen invloed op de werking van jouw brein.

 1. De maatschapij & social media
  • We kunnen als vrouw steeds meer onze ambities uiten, en als powervrouw in the spotlight gezet worden. Super natuurlijk dat er steeds meer vrouwen topprestaties leveren, hogere functies benutten of succesvol ondernemen! Dit zie je ook terug op social media, waar je vaak alleen maar de enorme successen voorbij ziet komen. Het gevaar is daardoor dat we alleen maar meer willen, meer impact, meer bereiken, meer geld. Ons brein registreert namelijk alleen maar wat we zien. Maar je ziet op social media vaak niet wat er achter de schermen allemaal heeft afgespeeld, en je ziet of hoort vaak geen verhalen over hoe vaak of hoe lang iemand heeft getruggeld voor het een succes heeft behaald. Op een gegeven moment zit je aan je grens, hoe veel of weinig tegenslag je ook hebt ervaren. En wanneer je daar overheen blijft gaan zal je passie, je ambitie en je motivatie alleen maar afnemen. Dat zorgt op zijn tijd vaak alleen maar voor meer frustratie en een gevoel van falen.
 2. Je directe omgeving & adviezen
  • Ook in jouw directe omgeving (door bijvoorbeeld, opa/oma/tante/oom/ouders/vrienden) hoor je van alle kanten adviezen hoe je het beter kan doen, wat je moet doen bij een bepaalde situatie of juist een benadrukking van wat je beter niet kan doen. Heel vaak adviezen die jij niet bij jouw manier van opvoeding vindt passen. Logisch ook eigenlijk, want iedereen heeft zijn eigen normen, waarden en principes waarmee de opvoeding wordt aangegaan. En alles is daarin oké, wanneer jij het beste voor hebt met je kind(eren). Uitzonderingen daar gelaten, gaan we er even vanuit dat iedere ouder het beste voor zijn/haar kind wil. De invulling van wat het “beste” is, is alleen voor iedereen anders. Het helpt jou dus vaak niet om vanuit jouw eigen visie te kunnen handelen. Hierbij is het vooral belangrijk om jouw grenzen aan te geven. Of misschien vindt je het leuk om jouw kijk op opvoeding juist te delen, zonder dat je daar de ander bij oordeelt. De grootste valkuil is hierin dus met name meegaan op andermans adviezen, waar je zelf eigenlijk niet 100% achter staat. Op een gegeven moment gaat dit aan je vreten, raak je gefrustreerd of ga je jezelf zelfs schuldig of niet capabel voelen.
 3. Jij als moeder
  • Weet dat jij als moeder zijnde de grootste invloed hebt op het welzijn van je kind. En ook als jij in staat bent om de invloed van de maatschappij en jouw directe omgeving weet te omzeilen is er nog een kans dat het niet zo verloopt als jij had gehoopt (sterker nog dat is eigenlijk nooit zo als het gaat om kinderen). Maar als jij zelf niet lekker in je vel zit, jezelf continu wegcijfert ten koste van je (nieuwe) familie, al je vrije tijd stopt in de verzorging van je kind, het huishouden of die belofte die je nog open had staan voor die vriendin, dan loop je je zelf op een gegeven moment voorbij. En dat is nou precies waar het vaak fout gaat. Dit is namelijk een eigenschap die vanuit ons oer-instinct ontstaat. Zorgen dat de kleine veilig is, die staat op nummer 1. Dit is een hele interessante en fantastisch mooi aspect van moeder natuur die ons is gegeven. Maar we leven nu niet meer om te overleven, we zijn niet meer die vrouw die alleen voor de opvoeding zorgt we zijn niet meer de vrouwen die zelf geen ambitie of werk hadden. Zorg er dus voor dat je ook eens aan jezelf denkt! Ben jij niet in je beste vorm, dan kun je ook niet het beste aan je kindje geven namelijk.Hoe herken ik een mom burn-out?

Er zijn een hoop symptomen die vooraf gaan aan een burn-out. Dat geldt dus ook voor een mom burn-out. Vrijwel iedere moeder ervaart naar mijn mening een deel of een vorm van z’n mom burn-out. Door uit te kijken naar de vroege signalen die je lichaam geeft op emotioneel & fysiek gebied, maar ook signalen in je gedrag, kan een chronische vorm van een (mom) burn-out voorkomen worden. Een burn-out gebeurd niet in één dag of nacht, maar sluipt er vaak langzaamaan in. Een mom burn-out wordt vaak pas herkend aan je gedrag richting je kind(eren) of je partner. Meestal is dat te laat dus. Hieronder lees je de signalen waar je in een vroeg stadium tegenaan zou kunnen lopen.

Keep an eye open for them!

Emotionele signalen:

 • depressief gevoel of een onverklaarbaar gevoel van verdriet
 • geen behoefte aan sociale gelegenheden of groepen voor moeders
 • activiteiten vermijden die je vroeger leuk vond
 • weinig geduld met je kinderen op een regelmatige basis
 • het gevoel dat je emotioneel uitgeput bent, niet willen participeren
 • je voelt je gedoofd
 • Niet energiek door projecten die je eerst blij maakten en energie gaven.
 • verlangt naar stilte en rust

Fysieke signalen:

 • chronische vermoeidheid, ook als je genoeg slaapt
 • te veel of juist te weinig eten
 • slaap problemen of vermoeidheid
 • hoofdpijn / migraines
 • verhoogde pijngrens & meer spanning in het lichaam
 • veel te veel cafeïne houdende drank (als koffie) om de dag door te komen
 • dagelijks alcohol gebruik om minder je dag rustig af te kunnen sluiten

Gedragsveranderingen:

 • Vermijden om naar buiten te gaan in publieke plaatsen, zeker met je kind(eren)
 • Je bent niet meer enthousiast om je kinderen ergens mee naar toe te nemen
 • Je zondert je af van familie
 • je ervaart geen plezier meer in familie-avonturen (ook niet met eigen gezin)
 • Moeite met werken OF het gevoel dat je je werk niet wil verlaten
 • Chagrijnig en gemeen of opgefokt reageren naar familieleden

Wat kan ik doen om het te voorkomen of zelfs te verhelpen?

Om een mom burn-out te voorkomen is het vooral van belang om meer bewustwording te creëren. Daarnaast helpt het enorm om je grenzen bij te schaven, en hier eens duidelijk bij stil te gaan staan. Wat zijn nou jouw waarden, vanuit jezelf als persoon, niet perse als moeder?

Denk je erover om hiermee aan de slag te gaan, maar lukt dit je niet alleen? Bedenk dan dat jij niet de enige bent! Iedereen heeft “blind spots”. Het is denk ik alleen maar goed dat anderen die bij jou misschien wel kunnen zien, om je daarmee een stap in de gewenste richting te helpen. Vraag dus gerust om hulp uit je omgeving of bij professionals.

Hoe ik je hierbij kan helpen;

Als transformatiecoach kan ook ik jou helpen, dat doe ik op gebied van levenslessen voor meer balans en herprogrammering van je brein. Het is ideaal ter voorkoming van een burn-out, maar ook zeker aan te raden als je hier nu mee te maken hebt. Ook als je nog herstellende bent, kan mijn balans-programma je enorm helpen meer in het hier en nu te leven, meer rust te integreren en meer bewustwording te creëren. Is dit waar je naar op zoek bent, en wil je daarnaast ook leren beter je grenzen aan te geven en positief te communiceren? bekijk dan zeker eens mijn online programma “balance my world“. Hierin neem ik je mee in jouw eigen transformatiereis, en gaan we dus (ook) aan de slag met het herprogrammeren van jouw brein en het vinden van meer balans in jouw persoonlijke leven.

Lijkt het je wat om samen met mij die transformatie aan te gaan en je aan te melden voor het programma “Balance my world”, schrijf je dan nu in! zodat we samen aan de slag kunnen gaan.

Liefs Eileen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *