Skip to content

Wat je moet weten over jouw brein!

Wist je dat wij meerdere breinen hebben? en niet eens allemaal in ons hoofd! Ik vertel je er meer over hieronder.

Maar eerst vertel ik je waarom het zo belangrijk is om breinkennis te hebben. Wanneer je namelijk niet weet hoe jouw brein in elkaar zit. Wanneer jij niet weet hoe het functioneel werkt. Dan kan jij ook niet begrijpen hoe jij jouw brein of denkpatronen kan veranderen. Dan kan jij niet bewust stil staan bij wat er in jouw omgaat en welke processen er plaats vinden. En om meer in balans te leven is het super belangrijk om dus ook de kennis van het brein bij te spijkeren.

Hieronder vast een begin, ik vertel je over de verschillende breinen die we hebben en de globale functies die ze uitvoeren.

Verschillende breinen:

We hebben officieel 3 breinen, maar ik ga er 4 benoemen, de reden hiervoor? die lees je verderop.

 1. Het reptielenbrein, ook wel oerbrein genoemd
  • Ons reptielenbrein bestaat voornamelijk uit de hersenstam, en hebben we gemeen met reptielen. Dit brein is het oudste en kleinste brein dat we hebben. Het heeft een zeer krachtig leervermogen, maar wel beperkt. Dit reptielenbrein heeft één hele belangrijke taak; dat is overleving. Hierdoor onthoud het niet veel, en slaat het alleen informatie op die belangrijk is om te overleven. Het reageert instinctief en automatisch, en daardoor dus vanuit je onderbewuste autonome zenuwstelsel. (verslavingen bevinden zich ook in dit brein)
 2. Het zoogdierenbrein, ook wel emotionele brein genoemd
  • Het zoogdierenbrein is door de (miljoenen) jaren heen, door externe invloeden, ontwikkeld, bovenop het reptielenbrein. Dit betekend ook dat dit brein neuroplastisch is, dat wil zeggen het is aanpasbaar en beïnvloedbaar. Dit zoogdierenbrein heeft zijn eigen leervermogen, en denkt op korte termijn. Het is de basis van onze emoties, motivatie en ons sociaal gedrag. Dit is je onderbewustzijn.
 3. Het mensbrein (de neocortex), ook wel rationeel brein genoemd, is ons moderne brein.
  • Dit brein is ontstaan door evolutie, ook door externe invloeden ontwikkeld. Deze hersenschors is het buitenste deel van de menselijke hersenen. De jongste laag van ons brein. Het functioneert als een soort manager over ons rationele denkvermogen, en vormt daarbij onze logica. We kunnen hierdoor beredeneren en bewust informatie verwerken. Bij de mens is dit deel van de hersenen vele malen groter dan bij andere zoogdieren. Creativiteit en intelligentie worden in dit brein ontwikkeld. Voornemens hebben en plannen maken en jouw ontwikkelde persoonlijkheid vinden de basis in dit mensenbrein. Ook de neocortex is neuroplastisch, dus kan met aandacht veranderd worden. Hier zit je bewustzijn, welke kan communiceren met je onderbewustzijn.
 4. de GUT-brain, oftewel je darmen (ook wel ons tweede brein genoemd).
  • Neuronen zijn zenuwcellen die gespecialiseerd zijn in het ontvangen en afgeven van signalen. Er is wetenschappelijk bewezen dat deze neuronen niet alleen in de hersenen voorkomen. In onze darmen zitten blijkbaar ook erg veel van deze neuronen. Sterker nog, de neuronen in onze darmen zijn bijna gelijk aan de neuronen in onze hersenen! Ook in aantallen (100 miljoen neuronen). Deze neuronen in de darmen worden voor een groot deel gebruikt voor de spijsvertering, het belangrijkste overlevingsmechanisme. Onder spijsvertering valt niet alleen het verteren van ons voedsel. Het draagt ook voor een groot deel bij aan het immuun- en ontgiftigingssysteem. Maar liefst 90% van de verbindingen tussen de hersenen en de darmen lopen van onder naar boven. Hierdoor is te zien dat het de darmen zijn die grotendeels de signalen doorgeven aan de hersenen en niet andersom. (Dit brein staat in verbinding met ons reptielenbrein, gemaakt om te overleven. En dus vond ik het zeker de moeite waard om ook deze met jou te delen!). Hier komt ook het gezegde “je bent wat je eet” vandaan. Wat je eet en consumeert heeft een enorme invloed op jouw gezondheid, zowel fysiek als mentaal!

Hersenverbindingen en belastbaarheid:

Door middel van hersenverbindingen kunnen deze verschillende breinen met elkaar communiceren. Wanneer je steeds dezelfde verbindingen gebruikt, kunnen deze overbelast raken. Dit komt bijvoorbeeld voor in een burn-out, met ADHD en bij stress. Met behulp van training van je hersenen of bewustwording kan je je hersenen stimuleren andere verbindingen te gebruiken.

Hoe train ik mijn hersenen verschillende verbindingen te gebruiken?

Dit is een lastig proces, en kost ook tijd (minimaal 12 weken) en investering. Denk je erover om hiermee aan de slag te gaan, maar lukt dit je niet alleen? Bedenk dan dat jij niet de enige bent. Iedereen heeft hulp nodig, we leren onze leven lang al lessen van anderen. Denk hierbij aan onze ouders, leraren, vrienden, collega’s, leidinggevenden, mentoren en noem maar op.

Als transformatiecoach kan ik jou ook helpen, maar dan op gebied van levenslessen voor meer balans en herprogrammering van je brein. Bekijk zeker eens mijn online programma “balance my world“. Hierin neem ik je mee in jouw eigen transformatiereis, en gaan we dus (ook) aan de slag met het herprogrammeren van je alle 4 jouw breinen.

Lijkt het je wat om samen met mij die transformatie aan te gaan en je aan te melden voor het programma “Balance my world”, schrijf je dan nu in!

Liefs Eileen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *